torstai 5. tammikuuta 2017

Kana ja kaverit

Kodeissamme valmistetaan usein helppoa, nopeaa ja hyvää kanaa. Kastikkeessa, uunissa, laatikossa, pastan kera, valmiiksi kaupassa grillattuna. Harvoin tulee kuitenkaan ostettua kokonaista raakaa kanaa. Silloin, kun kuitenkin on viikonloppu ja sen voi viettää parhaalla mahdollisella tavalla ruokaa valmistaen ja syöden kokonainen kana on loistava vaihtoehto sunnuntaipäivälliseksi. 

Kokonaisia kanoja saa ostettua pakastettuina, mutta isommissa kaupoissa kanoja on myös tuoreina. Me aloitimme kanan valmistuksen tekemällä kanalle valkosipuli-yrttimarinadin. Annoimme kanan levätä yön yli valkosipuli-yrttimarinadissa. Sitten vielä ennen uuniin menoa hieroimme hieman mausteita kanan rintaan ja koipiin. Kanan ollessa uunissa valmistui lisukkeet ja sitten oli aika koota pöytään herkut ja pöydän ympärille herkuttelijat. 




Kana valkosipuli-yrttimarinadissa

6 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
½ ruukku tuoretta basilikaa
½ ruukku tuoretta lehtipersiljaa
½ sitruunan mehu
suolaa

Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne veitsellä. Leikkaa basilika ja persilja silpuksi. Sekoita valkosipuli ja yrtit oliiviöljyn sekä sitruunamehun joukkoon. 

Huuhtele kana viileällä vedellä ja kuivaa. Levitä marinadia kanan ympäri. Hiero marinadia kananrintaan, nahan alle. Anna kanan maustua tämän jälkeen marinadissa, jopa yön yli. 

Ennen paistamista ota kana lämpiämään huoneenlämpöön. Paista kanaa 200 asteessa noin 1½-2 tuntia. Kana on kypsää, kun siitä irtoava neste on kirkasta ja siivet ja jalat irtoavat helposti.


Tomaatti-sipulisalaatti 

1 rasia kirsikkatomaatteja
1 nippu kevätsipulia

Pese tomaatit, pilko tomaatit monella eri tavalla, jotta saat vaihtelevuutta salaattiin. Leikkaa osa tomaateista renkaiksi, osa puoliksi, osa neljään osaan, osa vinottain tai miten ikinä haluatkin. Leikkaa sipulit renkaiksi ja koristele kevätsipulin vihreillä varsilla. 


Rosmariiniperunat

8 isohkoa perunaa, Bella rosa lajiketta

merisuolaa
kuivattua rosmariinia 
oliiviöljyä


Pese perunat huolellisesti. Keitä perunoita kuorineen, siten että ne ovat täysin kypsiä. Valuta vesi ja höyrytä perunat kuiviksi. Nosta perunat uunivuokaan. Paina perunat esim. perunanuijalla kevyesti littanoiksi. Ripottele perunoille sormisuolaa, rosmariinia ja valuta päälle öljyä. Paista perunat rapeiksi 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti