keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Luukku 2: Lumipallokakku maustekakkupohjalla, kinuskisemifreddosydämellä, punaherukoilla ja marenkihunnulla

Mielestämme tässä on vuoden makein herkku! Käy kurkkaamassa ja äänestämässä Ruoka.fi sivulla: TÄSTÄ!












Lumipallokakku maustekakkupohjalla, kinuskisemifreddosydämellä, punaherukoilla ja marenkihunnulla
Kakussa on monta osaa, jotka voi tehdä erikseen. Maustekakkupohja säilyy hyvin huoneenlämmössä ja sen voi myös pakastaa. Kinuskisemifreddosydämen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen. Marenki säilyy kylmässä, jääkaapissa tai pakastimessa, jähmettymättä, koska se sisältää niin paljon sokeria. Helpointa onkin tehdä kakun osat hyvissä ajoin.
 

Lumipallokakun voi koota juuri ennen tarjoilua, ja se on nopeasti, muutamassa minuutissa, valmis syötäväksi! Kakku säilyy huoneenlämmössä tarjoilukelpoisena n. 1 tunnin, mutta sulanutta kakkua ei voi enää pakastaa.






Maustekakkupohja

2 dl kermaviiliä
1 dl ruokokidesokeria
1 dl canesiirappia
1½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 tl ruokasoodaa
3,5 dl vehnäjauhoja
100g voita tai margariinia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata rasva. Sekoita kermaviili, sokeri ja siirappi kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Yhdistä kuivat aineet kermaviiliseoksen joukkoon. Lisää hieman jäähtynyt rasva. Sekoita taikina ja kaada se leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja kevyesti korppujauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 26 cm. Paista kakkua 30-40 minuuttia uunin keskitasossa. Kakku on kypsä, kun se irtoilee vuoan reunoista ja on väriltään kauniin ruskea. 

Semifreddosydän
2 kananmunaa
½ vaniljatanko
1 dl tomusokeria
2½ dl kuohukermaa


Kinuskiraita semifreddoon


2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria

Laita halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuoka, jonka pohjalle pingotettu leivinpaperi, pakastimeen kylmenemään.


Valmista kinuskiraita. Laita paksupohjainen kattila liedelle keskilämmölle, mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut kerman joukkoon ja kinuski on valmista. Jätä kinuski jäähtymään siksi aikaa kun valmistat semifreddon.

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin kulhoihin. Vatkaa kerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa ja laita jääkaappiin odottamaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet keltuaisten joukkoon. Mittaa joukkoon myös tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä kermavaahto keltuaisseokseen. Lisää myös valkuaisvaahto kevyesti nostellen kerma-keltuaisseokseen. Ota jäähtynyt astia pakastimesta ja lusikoi semifreddovaahtoa astian pohjalle, valuta kinuskista raitoja astiaan ja lisää loput vaahdosta ja valuta loput kinuskista vaahdon päälle. Peitä semifreddo kelmulla. Nosta pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. 


Marenki

4 munanvalkuaista
2½ dl sokeria

Valmista marenki. Kiehauta vettä kattilassa vesihaudetta varten. Kaada valkuaiset ja sokeri lasikulhoon, joka mahtuu vesikattilan päälle. Vatkaa sokeri-valkuaisseosta käsin, kunnes sokeri on sulanut. Marenki ei saa tuntua rakeiselta, joten kokeile koostumusta sormin. Kun sokeri on sulanut valkuaisten joukkoon nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.


Kakun kokoaminen

1 maustekakkupohja
3-4 dl punaherukoita hieman jäisinä
kinuskisemifreddosydän
marenkia

Aseta kakkupohja tarjoiluastiaan. Aseta kinuskisemifreddosydän kakun keskelle. Levitä punaherukat kakun reunalle. Tarvittaessa käytä marenkia apuna, jotta punaherukat tarttuvat kakun reunalle. Peitä kakku huolellisesti marengilla. Paahda kakkuun karamellimainen pinta kaasupolttimella. Tarjoile välittömästi ja herkuttele!

Mikäli käytössäsi ei ole kaasupoltinta. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pane kakku uuniin ja anna marengin kovettua noin 5-6 minuuttia, kunnes pinta alkaa saada pähkinäistä väriä. Tarjoile välittömästi ja herkuttele!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti