perjantai 19. helmikuuta 2016

Gyros pitat

Yksi herkku oli ylitse muiden viimeisellä Kreikan matkallamme. Nimittäin pitat! Gyrospitassa oli kaikki herkut sulassa sovussa: liha (meidän versiossa pulled pork), salaatti, tomaatti, punasipuli, tsatsiki ja ranskalaiset, jotka syödään herkullisen pitaleivän kainalosta. Herkkua on vaikea syödä sotkematta, mutta kyllä on maukasta!  

Pilko jääsalaatti ohueksi julienne-suikaleeksi, tee punasipulista ja tomaatista puolirenkaita. Valmista liha ja sitten tsatsiki jääkaappiin tekeytymään. Valmista ranskalaiset. (Me oikaisimme tällä kertaa kaupan ranskalaisilla, mutta voit valmistaa ne myös itse.) Viimeiseksi valmista pitaleivät. 
Kokoa pitat ja herkuttele! 








Pulled Pork ja Matt Prestonin Coca-cola kastike

n. 500g -1 kg porsaan kasleria
mausta suolalla ja mustapippurilla
Pulled pork, Matt Prestonin
coca-cola kastikkeessa. 

1 iso sipuli raastettuna
3 valkosipulin kynttä raastettuna
1 sitruunan mehu 
2 rkl soijakastiketta
1,25 dl ruskeaa sokeria (tiiviisti pakattuna)
7,5 dl coca-colaa

Sekoita kastike aineet keskenään. Laita liha paistoastiaan, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kastike lihan päälle. Sivele noin tunnin välein lihaa kastikkeella. Paista lihaa 175 asteessa 6 tuntia. (Lihan paino vaikuttaa paistoaikaan, meillä oli hieman yli 1 kg liha ja annoimme sen paistua 6½ tuntia.) 


Tsatsiki

500 g kreikkalaista jugurttia
1 kurkku
4-5 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
tilkka valkoviinietikkaa
suolaa
pippuria
2 tl kuivattua tilliä
Raasta kurkku, valuta siitä neste pois. Raasta valkosipulin kynnet. Lisää raastettu kurkku ja valkosipuli jogurtin joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja tarjoile.



Pitaleipä (Pitaleipien ohje on snellmann.fi sivulta.)  
6 kpl


Pitaleipä ennen paistamista.
2,5 dl vettä
¼ hiiva
1 tl sokeria
1 tl suola
3 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja


Tee taikina, sekoittamalla aineet keskenään. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Jaa taikina kuuteen osaan ja tee pyöreitä pullia. Kauli tai painele taikina pyöreiksi leiviksi. Kuumenna paistinpannu ja paista leipiä kuivalla kuumalla pannulla 2 min/puoli (tai uunissa 250 asteessa noin 5 min). Sivele kuumille leiville oliiviöljyä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti